Slik kan de nye endringene i Avhendingsloven påvirke deg
Fra i år har du ikke lenger mulighet til å selge boligen «som den er». Det kan fort få konsekvenser dersom badet ikke er fagmessig utført.
Tidligere kunne vi selge boligen «som den er», altså at selger fikk mulighet til å fraskriver seg ansvar ved å ta forbehold om eventuelle mangler ved boligen.
De nye endringene i Avhendingsloven gjør at denne muligheten nå fjernes, og bidrar dermed til at selgers ansvar, blir langt strengere.
Dokumenter feil og mangler
Fra i år må boligens tilstand dokumenteres og beskrives i rapporten til både takstmann og i salgsdokumentene for øvrig. I praksis betyr dette at når en feil i salgsdokumentet er dokumentert og beskrevet, har ikke kjøper lenger mulighet til å klage på feilen.
– Den nye avhendingsloven har som mål å gjøre bolighandelen tryggere for kjøper, men den kan også by på utfordringer dersom du skal selge en bolig med alvorlige feil eller mangler. Fra nå av er det ikke mulig å gjemme seg bak «selges som den er», alt må dokumenteres, forklarer Dag Erik Svalland.
Skal du selge boligen er det dermed viktig å dokumentere feil og mangler på en god måte. For å sørge for god dokumentasjon underveis i boligsalget er det viktig med:
Tilstandsrapport fra en bygningssakkyndig (takstmann)
Eiendomsmeglerens beskrivelse
Selgerens egenerklæring
Kvitteringer og dokumentasjon på utført arbeid vil bli enda viktigere i fremtiden.
– Som utførende rørleggerfirma er det viktig for oss å holde høy kvalitet på leveransen og arbeidet vi utfører. Vi sørger for at all nødvendig dokumentasjon er på plass, slik at dette til enhver tid er tilgjengelig dersom det skulle dukke opp spørsmål ved et eventuelt boligsalg.
– Dersom boligen har et dårlig bad, må dette dokumenteres nøye i salgsdokumentene. Deretter er det opp til hver enkelt om de ønsker å pusse opp før salg eller selge til tross for tilstanden. Kjøper du et hus hvor badet er mer enn 20 år gammelt, er det naturlig å legge oppussing av dette inn i budsjettet.